CNC2019-02-01T13:14:57+00:00

CNC/Strojna obdelava

Struženje (Tourning)

Strúženje je postopek obdelave, ki služi v glavnem za izdelavo valjastih teles, čeprav je mogoče obdelovati tudi ravne površine. Naprava (stroj) za obdelavo, se imenuje stružnica. Novejši postopki omogočajo tudi izdelavo predmetov z drugačnimi oblikami, ki pa morajo biti vsaj v osnovi vrtenine. Od vseh postopkov odrezovanja se v sodobni proizvodnji struženje največkrat uporablja.

Pri struženju opravlja obdelovanec glavno krožno gibanje in je vpet v glavno pogonsko os stružnice. Podajanje in druga pomožna gibanja, kot nastavljanje globine rezanja in nastavljanje noža za izdelavo posebnih oblik, pa opravljajo razni mehanizmi na stružnici.

Rezkanje (Milling)

Rezkanje je proces obdelave z uporabo rotacijskih rezalnikov za odstranjevanje materiala s premikanjem rezalnika v obdelovanec. To se lahko izvede v različni smeri na eni ali več oseh, hitrost rezalne glave in tlak. Rezkanje pokriva široko paleto različnih operacij in strojev, na tehtnicah od majhnih posameznih delov do velikih, težkih brušenja. To je eden od najpogosteje uporabljenih postopkov za obdelavo delov po meri z natančnimi tolerancami.

Rezkanje je možno s široko paleto strojev. Prvotni razred strojnih orodij za rezkanje je bil rezkalni stroj (pogosto imenovan mlin). Po prihodu računalniškega numeričnega krmiljenja (CNC) v 60. letih 20. stoletja so se rezkalni stroji razvili v obdelovalne centre: rezkalni stroji, ki so bili dopolnjeni z avtomatskimi izmenjevalci orodij, revije za orodja ali vrtiljaki, CNC zmogljivostmi, hladilnimi sistemi in ohišji. Centri za rezkanje so običajno razvrščeni kot vertikalni obdelovalni centri (VMC) ali horizontalni obdelovalni centri (HMC).

Vključevanje rezkanja v okretna okolja in obratno se je začelo z živim orodjem za stružnice in občasno uporabo mlinov za struženje. To je privedlo do novega razreda strojnih orodij, večopravilnih strojev (MTM), ki so namensko izdelani za lažje rezkanje in obračanje v istem delovnem ovoju.